Følgende 3 opskrifter menes at stamme fra Kundby Præstegård sidst i 1800-tallet (ane nr. 13), men de kan være ældre. De er overleveret mig af "faster Nete" (Agnete Baastrup), som havde dem skrevet ned på et stykke
papir fra et kladdehefte. Hun havde dem fra Christiane Margrethe From Ingerslev. De kan være endnu ældre (de gamle vægtbetegnelser kunne antyde det) og stammer da formentlig fra Krebs-familien.
Brune
kager
4 pund Sukker
2 Pund Puddersukker
1½ Pund afklaret Smør sættes på Ilden, og, naar det koger, heldes det lidt efter lidt paa 6 Pund Mel og røres hurtigt, mens
det er varmt, med 4 lod præpareret Potaske, som er opløst i 1 Pægl Rosenvand.
4 Lod stødte Nelliker,
4 Lod ditto Kanel og
fine hakkede Citronskaller kommes i efter Smag.
Jeg kender ikke disse kager fra familiesammenhæng.
Fine pebernødder
1 Pund Sukker
5 Eg røres ½ Time
1 Pund Mel
Kardemomme, Citronskal og Ingefær kommes i efter Smag.
Denne opskrift lader til at leve i mange grene af familien. Kommentar: sørg for at have
en aftale med tandlægen 🤭- hvis de er bagt rigtigt.
Folk udenfor familien synes ikke at værdsætte nøddernes
konsistens, men man skal huske på, at det er nødder! - og nødder er hårde.
Et år lavede jeg dem selv. Jeg ved ikke, hvad der skete, men de blev til pleskner. Det smagte meget godt, men pebernødder var det ikke.
Simplere Pebernødder
5 Eg
2 Spiseskefulde sur Fløde
1 Pælg sød Fløde
1 Pund
Sukker
½ Pund Smør
Krydderier efter Smag
Dem kender jeg ikke eksempler på nogen, der har en tradition omkring.
Hvis familien gør, hører
jeg gerne om det.
1 pægl = 0,2415 l - eller i praksis en kvart liter
4 pægl = 1 pot. Pægl og pot blev afskaffet i 1907.
1 lod = 15 g (anføre
lidt forskelligt fra 15 til 15,6 g, se Google). Afskaffet 1861.
_______________________________________________________________________
Gudhjemmedyppa
(sursød sovs til kogt torsk)
Den er bragt ind i familien via min farfar, som jo var bornholmer.
Den har altid været
højt værdsat af familiens medlemmer "af blodet", mens indgiftede og sammenbragte har haft en vis aversion imod den.
Det bør ikke få nogen til at afholde sig fra at prøve den:
Bacon skæres i små tern og ristes i eget fedt, tilsættes mel.
Finthakkede løg kommes i.
Tilsættes fiskesuppe (fra den kogte torsk).
Smages til med eddike og en anelse sukker.